CJ Ilfov – “Investim în București!”

La începutul anului 2019, Consiliul Județean Ilfov condus de Marian Petrache a alocat din banii publici peste 9 milioane de euro (fără TVA) pentru a achiziționa un sediu nou în zona Cotroceni. Lor li s-au adăugat aproape încă un milion de euro pentru amenajare și dotări. Fostul sediu a rămas neocupat, fără o destinație precisă. Noul sediu a fost cumpărat în mod direct de la proprietar, prețul pe metru pătrat rezultat fiind de peste 1200 Euro. Atât fostul sediu precum și cel nou, inclusiv o altă ofertă căreia nu i s-a dat curs, se află în …… București!

Noul sediu al Consiliului Județean Ilfov – strada Ernest Juvara 3-5, Sector 6, București

Dincolo de nevoia firească de a funcționa într-un sediu potrivit și dotat, se pune totuși întrebarea: cum de celor din CJ Ilfov nu le-a trecut prin cap să achiziționeze sau să construiască un sediu localizat în ….. județul Ilfov?

Curiozitatea ne-a împins să căutăm și alte instituții administrative ale județului Ilfov – unele aflate chiar sub autoritatea CJ Ilfov – rezultatele fiind pe aceeași direcție, mai exact – cu câteva excepții – restul sunt localizate tot în București: Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Ilfov, IPJ Ilfov, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul Școlar, Direcția de Sănătate Ilfov și enumerarea ar putea continua.

Mai suntem un județ de sine stătător sau doar ne prefacem?

Dacă pentru instituțiile ce lucrează cu publicul putem înțelege amplasarea geografică în București – centrul județului Ilfov pe hartă – pentru celelalte nu prea există motive obiective. Poate doar comoditatea aleșilor județeni și a funcționarilor din aparatul administrativ. Iar dacă vorbim de CJ Ilfov, aceștia nu sunt deloc puțini – instituția are în jur de 300 de posturi pe organigramă!

Știm faptul că acolo unde se înființează sedii de companii sau instituții administrative cu  mulți angajați se împrospătează și viața economică a respectivului areal: mici afaceri, restaurante, magazine, băcănii, copiat acte, ba chiar și taximetrie sau Uber/Bolt/Clever. Nu în ultimul rând știm că respectivii angajați contribuie cu impozitul pe venitul salarial la bugetul localității în care compania sau instituția își are sediul.

Județul Ilfov e destul de neuniform din punct de vedere al bugetelor pe cap de locuitor aferente localităților constituente. Dacă localități precum Otopeni, Dragomirești-Vale sau Voluntari sunt în topul listei datorită centrelor de afaceri ce funcționează pe teritoriul lor (platforma aeroportuară, logistică zona de centură/autostrada A1, birouri cartier Pipera), alte localități sunt plasate în pluton sau chiar mai spre coadă, aici putem enumera chiar orașele Buftea, Popești-Leordeni, Pantelimon sau Bragadiru.

Alăturat un grafic ce ilustrează bugetele pe cap de locuitor în ultimii trei ani pe fiecare UAT din Ilfov.

Așadar, domnule Marian Petrache, era chiar atât de complicat să mutați sediul CJ Ilfov la Buftea, Pantelimon, Bragadiru sau Popești-Leordeni pentru a impulsiona puțin respectivele comunități, a le ajuta implicit cu 1-2 Milioane de lei în plus la bugetul local? Vă venea greu că nu aveți metrou? Nici noi n-avem!

Măcar mergeți cu metroul?

surse foto: jurnaluldeilfov.ro, facebook

Departamentul de Politici Publice USR Ilfov

CJ Ilfov – “Investim în București!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *