Programul “Rabla pentru Primari” – cazul Voluntari

Primăria Voluntari – condusă de eternul Florentin Pandele – cumpără la repezeală prin intermediul companiei municipale “Serviciul de Transport Voluntari” un număr de 50 de autobuze vechi, cu norme de poluare Euro3 și Euro5, rulate aproape 1 milion de kilometri fiecare, fiind produse cel mai probabil în urmă cu 10 ani sau chiar mai mult. Autobuzele costă aproximativ 100.000 lei bucata, cam cât un autoturism nou de clasă medie – pare o super afacere, doar că plămânii noștri nu vor fi prea fericiți.

Profitând de oportunitatea de a prelua câteva linii regionale din Planul de Mobilitate Urbană București-Ilfov  – inclusiv unele linii pe relația cu București – Pandele importă autobuze reciclate cu care urmează să ne intoxice mulți ani de acum încolo într-o zonă dens populată care deja suferă. Toate astea în timp ce întreaga Europă civilizată se uită atent la poluarea Diesel căutând soluții cât mai curate și de viitor. Inclusiv câțiva primari din Ilfov au astfel de proiecte, nu însă și Florentin Pandele.

Culmea ipocriziei e faptul că, foarte recent, doamna Firea-Pandele își făcea poze la evenimentul de inaugurare a unor stații de încărcare electrice din București – Sectorul 4. Scoatem fumul din Sectorul 4 dar il aducem înapoi prin Voluntari.

Deocamdată, nevoia transportului în comun pe liniile regionale din Ilfov e acoperită cu autobuze vechi din parcul auto rulat al fostului RATB sau din alte parcuri auto învechite cumpărate de oameni ca Pandele. Peste doi ani, însă, liniile din planul integrat de transport București-Ilfov vor fi scoase la licitație și ne-am bucura ca autoritatea contractantă să pună condiții de vechime și poluare parcului auto, altfel riscăm să fi dat capra microbuzelor insalubre pe varza “sobelor” Euro3 din Voluntari. Sperăm să audă și domnul Marian Petrache sau cineva de la Consiliul Județean Ilfov, că tot se fac acolo strategii de dezvoltare, pentru mediu, calitatea aerului și altele.

“ROMÂNIA MERITĂ MAI MULT!” scrie pe afișele electorale PSD ce împânzesc și Voluntariul condus de primarul Pandele.

Pentru asta dar și pentru multe altele, USR va participa la programul “RABLA PENTRU PRIMARI” – dai un primar vechi, prăfos și poluant pe unul nou, curat, de viitor.

Surse foto: Viitorul Ilfovean, Libertatea, Digi24.

Departamentul de Politici Publice USR Ilfov
Programul “Rabla pentru Primari” – cazul Voluntari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *