Canalele tuturor și ale nimănui. Și câteva soluții.
Rețea canale desecare Ilfov nord

Construită în principal în perioada comunismului și având drept scopuri principale irigațiile pentru agricultură sau evitarea inundațiilor, rețeaua canalelor de desecare din Ilfov e lăsată azi în paragină, multe dintre canale fiind colmatate, năpădite de vegetație și lăsate pradă celor care deversează ilegal gunoi menajer, resturi din construcții, apă uzată menajeră din locuințe sau chiar vidanje.

Aflată în administrarea ANIF (Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare) – instituție în subordinea Ministerului Agriculturii – rețeaua de canale a fost devalizată, stațiile de pompare fiind practic scoase din uz, în paralel multe din canale fiind obturate sau complet acoperite de haosul imobiliar practicat agresiv în ultimii zeci de ani. Un control dispus de Ministerul Agriculturii în anul 2013 scoate în evidență cele de mai sus:

“În Ilfov, amenajările de irigaţii de pe raza acestui judeţ sunt nefuncţionale, din cauza distrugerilor şi furturilor agregatelor, instalaţiilor şi componentelor din dotarea staţiilor de pompare.”

“Canalele din amenajările de desecare şi irigaţii au fost afectate de construcţia de imobile prin astupare parţială sau totală, făcând imposibilă intervenţia în vederea întreţinerii şi reparaţiei acestora. S-a constatat că pe o parte din suprafeţele amenajate pentru desecare şi irigaţii de pe raza localităţilor Otopeni, Tunari, Ştefăneştii de Sus, Ştefăneştii de Jos, Moara Vlăsiei, Voluntari (cartier Pipera), Buftea, Periş, Corbeanca, Snagov, Chiajna, Jilava, Berceni, Pantelimon, Popeşti Leordeni, Brăneşti, Afumaţi, Baloteşti, Bragadiru, Dragomireşti, Chitila, Vidra au fost ridicate construcţii de locuinţe, spaţii comerciale, sedii de societăţi comerciale, hoteluri şi alte construcţii.”

Canal desecare 1 Decembrie

Fiind mai tot timpul pe drumurile comunale sau județene în ultimii doi ani, a fost imposibil să nu observăm și noi zone împânzite cu gunoaie, canale pline cu resturi din construcții, PET-uri sau doar părăsite și năpădite de vegetație sălbatică, practic scoase complet din uz. Fotografiile de mai sus nu cred că reprezintă o noutate pentru mulți dintre noi – acele zone dezagreabile fiind de multe ori la doar câțiva metri de casele sau drumurile noastre.

Deversare apă menajeră Ilfov

Recent, la începutul anului 2019, o investigație jurnalistică generată de un accident ecologic pe cursul râului Pasărea a tras puțin perdeaua de pe aisbergul deversărilor de ape uzate din nordul județului Ilfov. Concluziile rezultate sunt dramatice: zeci de agenți economici, instituții, ansambluri rezidențiale sau administrații locale deversează ape uzate epurate în canalele de desecare – activitate perfect legală atâta timp cât există un contract cu ANIF iar apele epurate corespund standardului – doar că analizele Gărzii de Mediu au evidențiat faptul că unii beneficiari deversează apă menajeră neconformă, adică insuficient epurată, printre ei aflându-se – culmea! – stația de epurare a orașului Otopeni. Mai multe detalii aici:  https://www.libertatea.ro/stiri/camera-ascunsa-dezastrul-ecologic-din-nordul-bucurestiului-in-2018-s-au-deversat-ape-uzate-cat-volumul-lacului-herastrau-2554428

Canal desecare Clinceni

Deversarea apelor uzate neconforme prin conducte sau din vidanje, abandonarea gunoiului menajer sau a resturilor din construcții , colmatarea canalelor sunt rezultatele directe ale unui sistem administrativ care a scăpat complet de sub control întreaga situație:

  • ANIF –  instituție guvernamentală depășită și slab finanțată
  • Autoritățile locale – Primării sau Consiliu Județean – prea puțin interesate, ba chiar părtașe la dezvoltarea fără cap a zonelor rezidențiale
  • Instituții care se acuză reciproc, inclusiv în instanță: Apele Române – ANIF
  • Agenți economici și dezvoltatori imobiliari (inclusiv unii cetățeni) ignoranți
  • Garda de Mediu, IPJ, structuri ale Poliției Locale – instituții fără vlagă, insuficient coordonate între ele, inclusiv din cauza cadrului legislativ.

Pe acest fond, cei care suferă sunt cetățenii onești, comunitățile dornice de civilizație și de un mediu curat. Pe alocuri oamenii au început să interpeleze autoritățile locale, răspunsurile sunt însă evazive iar rezultatele se lasă așteptate.

Posibile soluții în contextul periurban al județului Ilfov:

  • Preluarea de către administrațiile locale sau cea județeană (CJ) – eventual în asociere – a canalelor de desecare, cel puțin cele secundare. Această posibilă măsură e prevăzută ca intenție și în documente strategic-sectorial județene (PLAM – Planul Local de Acțiune pentru Mediu). Această schimbare trebuie însă să vină la pachet cu finanțarea de rigoare – parte  dintr-o reală descentralizare fiscală.
  • Elaborarea de către autoritățile locale/județene a unor proiecte pe fonduri europene pentru curățarea și decolmatarea respectivelor canale. Cel puțin până în 2018 ne-am aflat în situația absurdă în care ANIF n-a putut accesa astfel de fonduri, instituția nefiind prevăzută printre beneficiarii eligibili ai Programului Operațional Infrastructură Mare.
  • Responsabilizarea autorităților locale, a IPJ și a agenților de Poliție Locală pe problematica de mediu. Emiterea de către Consiliile Locale a unor Hotărâri prin care sunt delegate și întărite responsabilități din zona de control precum și amenzile aferente. O mai bună integrare și colaborare între autoritățile locale și Garda de Mediu.
  • Campanie continuă de conștientizare: panotaj outdoor, prin paginile oficiale de facebook ale autorităților locale, afișe și pliante în stațiile de autobuz și la magazinele din comunități. Educație ecologică în școli și grădinițe, eventual prin intermediul unor organizații non-guvernamentale ce activează în acest domeniu.
  • Încurajarea participării comunitare, activarea cetățenilor și atragerea lor în zona de avertizori permanenți. Dispecerate rapide și unice, noi tehnologii de preluare a sesizărilor prin aplicații informatice mobile.

Ilfovul merită mai mult.  Ilfovul merită un mediu civilizat, ape, drumuri, păduri curate. Ilfovul merită să fie ferit de inundații. Însă va trebui să luptăm pentru asta, pe termen foarte lung.

Ne-ar ajuta și ceva mai multă viziune și interes din partea autorităților locale, județene și guvernamentale. Sperăm la o împrospătare a lor din 2020, USR e pregătit să participe la acest demers.

Surse foto: Jurnalul de Ilfov, Libertatea, Adevărul

Departament Politici Publice USR Ilfov, martie 2019

Canalele tuturor și ale nimănui. Și câteva soluții.
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *